მარცვლეულის შენახვის წესები

Facebook
Twitter
LinkedIn

მარცვლეული ყოველდღიურად გამოიყენება სხვადასხვა კერძის მოსამზადებლად. მაგრამ ვიცით კი მისი სწორი შენახვა? იმისათვის, რომ დავიცვათ ის დაბინძურებისა და ლავრების გაჩენისგან, საჭიროა დაცული იქნას შენახვის პირობები: ტენიანობა, ტემპერატურა და სწორი კონტეინერის გამოყენება.

 

შეძენა

მარცვლეულის შეძენამდე შეამოწმეთ შეფუთვა. არ უნდა ჰქონდეს ნასვრეტები და კარგად უნდა იყოს დალუქული. თუ შეფუთვა გამჭვირვალეა, შეგიძლიათ ბურღულეულიც შეათვალიეროთ: არის თუ არა მასში შავი მარცვლები ან მწერები. თუ შეფუთვა მუყაოსია, გაითვალისწინეთ, რომ ის 3-4 თვეზე მეტი ხნის არ უნდა იყოს.

შენახვა

პოლიეთილენის შეფუთვა, რომლითაც იყიდება მარცვლეული, მის შესანახად არ გამოდგება. ბურღულეული მალე გაფუჭდება და დაკარგავს თავის სასარგებლო თვისებებს. გარდა ამისა ამ ტიპის შეფუთვაში მეტია ლავრების გაჩენის საფრთხე.

შენახვის პირობები

ტემპერატურა და ტენიანობა

განსაკუთრებული მოთხოვნები არ არსებობს. მთავარია მარცვლეული გრილ ადგილას შეინახოთ, არ შეიძლება მზის პირდაპირი სხივების მოხვედრა. ოპტიმალური ტემპერატურაა 18-დან 25 გრადუსამდე. ტენიანობის ზედა ზღვარი კი 65%-ია.

შენახვის ადგილი

ბურღულეულის შესანახი უნდა იყოს მშრალი, დახურული და თბილი. არ შეიძლება მარცვლეულის მაცივარში, სარდაფში, აივანსა და მარანში შენახვა. დაბალი ტემპერატურა და მაღალი ტენიანობა გააფუჭებს. კარგი ვარიანტია სპეციალური დისპენსერების გამოყენება, რომლებსაც აქვს სხვადასხვა დანაყოფი და მარცვლეული დახურულ კონტეინერში ინახება. ამ ტიპის დისპენსერები არა მხოლოდ იცავს ბურღულეულს გაფუჭებისგან, არამედ დაგეხმარებათ სამზარეულოში წესრიგი შეინარჩუნოთ და თქვენთვის სასურველი მარცვლეული ერთ სივრცეში კომპაქტურად შეინახოთ.

 

შეცდომები

  • არ შეიძლება სხვადასხვა ტიპის მარცვლეულის ერთმანეთში არევა. ყველა მათგანს თავისი გემო, არომატი, შენახვის ვადა და მომზადების დრო აქვს. აქვე დავამატებდი, რომ მარცვლეულის იმ სახეობისთვის, რომელიც დიდხანს ინახება, შეგიძლიათ ცალკე კონტეინერიც იქონიოთ უფრო მაღალი ტევადობით, რათა საჭიროების შემთხვევაში მუდმივად ხელთ იყოს.

 

  • არ შეიძლება ბურღულეულის უშუალოდ გაზქურასთან ან ნიჟარასთან შენახვა. როგორც უკვე ზემოთ ვთქვით, მაღალი ტენიანობა აფუჭებს და არც ზედმეტი სიცხეა სასურველი.
  • კონტეინერიდან მარცვლეულის სველი კოვზით ამოღებაც არ შეიძლება. ტენი ობის გაჩენას იწვევს. უმჯობესია არჩევანი ისეთ სათავსოებზე შეაჩეროთ, რომელსაც თავისი სპეციალური კოვზი ან ჭიქა მოსდევს და მისი მუდმივად გარეცხვა საჭირო არ იქნება.

 

  • სასურველი არაა კონტეინერში მორჩენილ მარცვლეულს ზემოდან ახალი დაამატოთ. მნიშვნელოვანია გახსოვდეთ გამოყენების ვადები.

თუ შენახვის ამ მარტივ წესებს გაითვალისწინებთ, ბურღულეული დიდხანს შეინახება და შეინარჩუნეს პირვანდელ თვისებებს, რისი დახმარებითაც თქვენი კერძები ნამდვილად გემრიელი გამოვა. მარცვლეულს არ გაუჩნდება უსიამოვნო სუნი, ობი და ლავრები. არ დაგავიწყდეთ რეგულარულად შენახვის ვადების გადამოწმება, კონტეინერის პერიოდულად გასუფთავება და გაწმენდის შემდეგ კარგად გამშრალება. მარცვლეულის სპეციალური დისპენსერები მომზადების პროცესს უფრო კომფორტულსა და მარტივს გახდის.  

მსგავსი ბლოგები